Frågor och Svar

Här hittar du en lista över våra vanligaste frågor och svar. Vi reserverar oss för eventuella lagändringar eller felskrivningar. Kom ihåg att alltid kolla med Transportstyrelsen för gällande regler. De flesta av våra länkar nedan leder dig vidare till någon av deras tjänster eller sidor.

Vilka är Westbay Trailers?

Westbay Trailers AB är ett svenskt och privatägt bolag med säte i Västervik. Verksamheten startades 2004-2005 med målsättningen att förändra en väldigt traditionell bransch. Vår idé är att bygga släpvagnar helt efter kundernas önskemål. Genom åren har vi fått förtroendet att bygga ett mycket stort specialanpassade lösningar och släp. Du kan läsa mer om ett urval av dessa genom att klicka på Referenser här på vår webbsida. Du kan även kolla på vår Facebook-sida för att ta del av produktnyheter och unika erbjudanden.

Genom att vi varje år bygger och servar ett stort antal släpvagnar så kan vi erbjuda tillbehör och reservdelar till väldigt förmånliga priser. 

Har ni en butik som jag kan besöka?

Ja, du kan även besöka oss på Kolonivägen 5 i Västervik där vi lagerför ett stort antal släpvagnar och ett komplett lager med tillbehör och reservdelar. Vi har öppet vardagar kl. 7-16.

Körkortsregler:

Övrigt

Körkortsregler:

 Hur tungt får jag dra med min bil?

Om du har registreringsnummer på både den aktuella släpvagnen och dragbilen kan du använda Transportstyrelsens släpvagnskalkylator för att testa olika fordonskombinationer. Saknar du ett registringsnummer och vill prova kalkylatorn med en 3500 kilos vagn? Använd exempelvis DPG853.

Om du vill kolla hur mycket din bil får dra kan du använda Transportstyrelsens tjänst Fråga på annat fordon. Där kan du se maximal släpvagnsvikt för olika körkortsklasser.

 Har jag rätt körkort?

Vilken kombination du får framföra beror på vilket körkort du har. Klicka här för att läsa mer om körkortsbehörigheter på Körkortsportalen (extern länk)

Vad har jag rätt att köra på vanlig B-behörighet efter 19 januari 2013? Du har rätt att köra en personbil eller lätt lastbil med totalvikt av högst 3,5 ton och ett släpfordon som är kopplat till sådan bil om

  • släpfordonets totalvikt inte överstiger 750 kg eller
  • bilens och släpfordonets sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton.

Nuvarande krav på att släpfordonets totalvikt inte får överstiga dragfordonets tjänstevikt tas bort.

Det betyder att den som har enbart B-behörighet får dra ett lätt släpfordon upp till högst 750 kg totalvikt men även får dra tyngre släp med mer än 750 kg totalvikt, förutsatt att dragfordonets och släpvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton.

Det är viktigt att komma ihåg att bilens maximala släpvagnsvikt också gäller som begränsning. Med det menas de tekniska förutsättningar som din bil har, till exempel vad bilens dragkula är godkänd för. Det kan innebära att även om den sammanlagda totalvikten inte överstiger 3,5 ton, så kanske bilen ändå inte får dra den tänkta släpvagnen. På Transportstyrelsen webbplats kan du läsa mer om hur tung släpvagn din bil får dra.

B-behörighet som förvärvats före den 1 juli 1996 ger fortsatt rätt att köra personbil med en totalvikt över 3,5 ton, om behörigheten inte har varit återkallad efter detta datum.

Vad har jag rätt att köra på utökad B-behörighet?

Utökad B-behörighet gör det möjligt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt uppgår till högst 4 250 kg.

Om du ska dra fler än en släpvagn eller tyngre fordonskombination än 4 250 kg, krävs det BE-behörighet. Om du vill dra tyngre släp än 3,5 ton, krävs C1E, CE, D1E eller DE.

Det är viktigt att komma ihåg att bilens maximala släpvagnsvikt också gäller som begränsning. Med det menas de tekniska förutsättningar som din bil har, till exempel vad bilens dragkula är godkänd för. Det kan innebära att även om den sammanlagda totalvikten inte överstiger 3,5 ton, så kanske bilen ändå inte får dra den tänkta släpvagnen. På Transportstyrelsen webbplats kan du läsa mer om hur tung släpvagn din bil får dra.

Jag har B-körkort och vill ta utökat B, måste jag göra kunskapsprov?
Nej, det räcker med att göra ett körprov. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.

 Om jag tar utökad B-behörighet och har en bil med 2 000 kg totalvikt, innebär det att jag får dra släpvagnar med en totalvikt på 2 250 kg?
Den utökade B-behörigheten innebär inte att du auto­matiskt har rätt att köra alla fordonskombinationer som har en sammanlagd totalvikt upp till 4 250 kg. Den bil du kör och den släpvagn som dras har också begränsningar som beror på fordonets tekniska utförande, t.ex. maxlast, dragkrok och bromskon­struktioner. Dessa begränsningar och hur mycket släpvagnen har lastats måste också vägas in i bedömningen om du får köra en viss fordonskombination eller inte.

Övrigt

När måste en släpvagn ha vinterdäck?

Vinterdäck krävs under perioden 1 december – 31 mars om det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton.

När måste en släpvagn ha dubbdäck?

Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt även släpvagnar (med totalvikt av högst 3,5 ton) som dras av tunga fordon. En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck.

Behöver man ha vinterdäck på 10″ hjul?

Ja. Om dragbilen har dubbade däck måste också släpvagnen ha dubbade däck. Vi erbjuder både dubbade och dubbfria vinterdäck i dimensionerna 10-14″.

Klicka här för att läsa mer hos Transportstyrelsen gällande vinterdäckskrav.

Frågor & Svar Webshop

Hur lång leveranstid har den vara som jag är intresserad av?

Leveranstiden på våra olika varor hittar du inne på varans produktsida. För varor i webbshoppen är det vanligtvis 1-3 dagar. För nya släpvagnar och speciallösningar är det vanligtvis 5-8 veckor (specificeras i samband med offert).

Kan jag få leveransen till en annan adress än min faktureringsadress?

Ja, det går bra. När du befinner dig i kassan kan du kryssa ur rutan ”Leverera till faktura adress” och därefter fylla i den adress som du önskar få din leverans till.

Är alla priser på inklusive moms och frakt?

Priserna på våra produkter anges i svenska kronor och alltid fri frakt . Du kan själv välja om priserna ska visas inklusive eller exklusive moms genom att trycka på ”privat” eller ”företag” längst uppe på sidan.

Hur fungerar säkerheten på westbaytrailers.se?

Alla betalningsalternativ som vi erbjuder på är säkra och all hantering av dina uppgifter sker krypterat med genom Payson.

När du gör din beställning hos oss uppger du dina personuppgifter såsom namn, adress och personnummer, och godkänner samtidigt att vi sparar och använder dessa för att fullfölja våra åtaganden mot dig som kund. Vi dokumenterar dessutom viss kommunikation som vi har med dig via telefon eller e-post, för att kunna ge dig bästa service och följa upp dina ärenden.

Enligt Personuppgiftslagen (PUL) har du rätt att få den information som vi har registrerat om dig. Om informationen är felaktig, ofullständig eller irrelevant kan du begära att den ska rättas eller tas bort. Kontakta i så fall vår kundtjänst. Vi kommer aldrig att lämna ut dina personuppgifter till tredje part.

Westbay Trailers AB (556798-5485) är AA-rankat. Du som kund kan därför känna dig trygg med oss som leverantör.

Jag har problem att lägga en order. Vad kan det bero på?

Se till att alla dina uppgifter är korrekt ifyllda och att du uppfyller kraven för faktura eller direktbetalning om du har valt det betalningssättet. Kvarstår problemet är du välkommen att kontakta oss.

Vilka olika betalningssätt erbjuder ni?

Vi erbjuder ett antal olika betalningsalternativ via Payson. Dels kan du betala direkt med ditt kort, exempelvis VISA eller Mastercard eller direktbetalning via överföring från Swedbank, SEB, Nordea eller Handelsbanken. Du kan även välja att betala med faktura. Läs mer om våra villkor under Köpvillkor.

Får man något kvitto på sitt köp?

Din orderbekräftelse, som du får av oss via e-post efter att ditt köp har genomförts, fungerar både som kvitto och garantibevis. Om du har närmare frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.

Finns det möjlighet att ändra eller avbryta min order efter att jag har lagt den?

Självklart hjälper vi dig gärna ifall du vill ändra något gällande din order, både vad gäller tillägg eller borttagning av produkter. Kontakta oss via telefon eller mail för att få hjälp. Om du avbryter din order och har betalat med direktbetalning kan det ta upp till tre dagar innan pengarna är tillbaka på ditt konto.

Skrolla upp
Kassa
Laddar
Totalt: 0 kr
Inkl. moms | Fri Frakt
Till betalning
Kundtjänst

Bli uppringd

Fyll i uppgifterna så kontaktar en säljare dig.
 

Jag godkänner hantering av personuppgifter